Vedligeholdelse og håndtering af saxofonen

Saxofonværkstedets vejledning om vedligeholdelse og håndtering af saxofonen samt behandling af blade:

Stram ikke halsmuffen for meget og kun når halsen er på.

Halsen skal sidde rimeligt stramt. Sidder den for stramt kan du smøre den med lidt korkfedt eller “næsefedt”, som du altid har ved hånden, det har den fordel at der ikke kommer for meget på.

Næste gang den går stramt, skal du ikke bruge mere fedt, men rense både den udvendige og indvendige halsmuffe med køkkenrulle med lidt sprit på. Altså skiftevis det ene og det andet.

Lad være at spænde muffeskruen når halsen ikke er på.

Lad være at bytte rundt på halse og saxofoner i musikskolesammenhæng. Resultatet er, at halsmufferne ikke passer sammen og muffeskruen knækker, specielt på Yamaha

Drik ikke sukkerholdige væsker som øl og sodavand før og mens du spiller. Puderne begynder bare at klistre. Drik i stedet dansk vand med brus, det modvirker klister og er sundere J Du kan også bruge Cleaning Paper og Powder Paper, som kan købes i værkstedet. Køb en renseswab til at trække gennem saxofonen og en til halsen. Det forhindrer klisterpuder, hvis du bruger dem hver gang, du har spillet.

Hvis puderne bliver helt umulige og klistrer hele tiden, kan du trække en tynd klud eller et stykke cleaning paper vædet med lampeolie mellem puden og tonehullet. Så skal problemet være løst. Det kan være hårdt ved gamle, billige puder, men nye imprægnerede puder skulle gerne kunne holde til det. Tør efter med et tørt stykke stof eller cleaning paper.

Undgå at belaste oktavbøjlen og akslen, når du sætter mundstykket på.

Hvis oktavbøjlen og oktavpinden rører ved hinanden, spiller saxofonen dårligt. Bøj eventuelt bøjlen uden at belaste den lille aksel, der bærer den. Bøj aldrig oktavpinden!

Brug altid proppen – endplug – under transport. Den beskytter oktavløfteren

Pas på cowboybuksenitter og bæltespænder – de ridser.

Når du lyner etuiet op, så lyn helt i bund. Så holder lynlåsen meget længere.

Saxofonen kan ikke tåle at ligge på siden på bordet eller gulvet. Brug stativ eller læg den i kassen.

Lad aldrig saxofonetuiet stå på højkant. Hovedrøret kan bøje, hvis den vælter.

Saxofonen har ikke godt af regnvejr, Tåler ikke vask.

Brug aldrig pudse- og polercremer på saxofonen. Det skader mekanik evt. lak.

Børst tænder før du spiller. Madrester er ikke godt for saxofonen.

Grib ikke om den øverste del af hovedrøret. Den høje F mekanik bøjer.

Saxofonen har bedst af at stå i stativet, så den kan tørre ud. Hvis den ligger fugtig i etuiet, ruster fjedrene og puderne skifter form. Pak den ud med det samme, du kommer hjem fra job eller øvning.

Støvsug saxofonetuiet med jævne mellemrum. Småsten o.l. finder med stor sikkerhed frem til Eb klappen på bagsiden af saxofonen og gør den utæt.

Lad være med at smøre saxofonen med rustopløsende olie eller symaskineolie, køb Yamahas heavy oil i værkstedet, hvis du selv vil smøre saxofonen. Rustopløsende olie opløser limen, der holder kork- og filtstykkerne på plads og symaskineolie fortynder den eksisterende olie, så den skylles ud.

Cykl ikke med saxofonen på bagagebæreren.

Du kan rense mundstykket  i husholdningseddike i 10-15 minutter. Børst efter med flaskerenser eller lignende.

FÅ MERE UD AF dine SAXOFONBLADE

Jeg plejer at sige, at du ud af 5 tilfældige blade vil finde 1 rigtig godt blad; koncertbladet, 3 mellemgode (OK med forskellige skavanker) samt 1 rigtig dårligt. Det gode blad skal du bare nyde og bruge ved særlige lejligheder, f.eks. når du optræder. Det dårlige kan du øve dig på at forbedre eller smide ud, og de 3 mellemgode kan du gøre bedre ved at følge denne vejledning, som jeg har fået fra Anders Gårdmand og selv brugt siden. Både til kunsstofblade, f.eks. Fibracell, og almindelige blade skåret af Arundo Donax, elefantgræs.

Det er altid en god ide, at gøre bladet fugtigt inden brug. Det holder længere og specielt ældre blade krøller i spidsen, når man begynder at spille på dem tørre. Nogle saxofonister opbevarer deres blade i en lukket æske med fugtstyring, andre bruger de medfølgende holdere eller en enkel, billig åben holder.

Tag bladet af, når du er færdig med at øve, gør det rent og sæt det i holder. Brug et andet blad næste gang du øver. På den måde genvinder bladene styrken og du lærer det enkelte blade at kende.

Til musikskolelæreren

Lad være at bytte rundt på saxofonhalsene, det giver kun problemer på længere sigt. Hvis saxofonen er købt i Saxofonværkstedet, er halsen tilpasset den enkelte saxofon. Hvis oktavbøjlen rører oktav pinden, kan du bøje bøjlen som beskrevet på side 1.